24 Haziran 2024 Pazartesi




23:41   ÇAĞLAYAN’A COŞKULU KARŞILAMA   14:03   MERSİN’İN ŞEKERLERİNE, ŞEKERLER BÜYÜKŞEHİR’DEN   13:50   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI   13:49   MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ’NDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLARA 23 NİSAN HEDİYESİ   13:39   BÜYÜKŞEHİR’İN ‘DEPREM DAYANIŞMA PAZARI’ DEPREMZEDE ÜRETİCİLERİ AĞIRLIYOR   13:33   BÜYÜKŞEHİR’İN ÇOCUK GELİŞİM MERKEZLERİNDE ‘23 NİSAN’ COŞKUSU   14:03   HALIL DEMIRKOL: YENI DÜZENLEMELER ILE OSB’LER HıZ KAZANACAK   14:41   TARSUS, SÜPER LIG’E ‘MERHABA’ DEDI   12:34   ÇUKUROVA NORMAL SEZONU LIDER TAMAMLADı   11:37   TARSUS, AFYON’DA DAĞıLDı: 5-1   14:13   SALDıRı ÖNCEDEN KURGULANMıŞ!   17:05   TOROSLAR’DA RAMAZAN AKŞAMLARI BİR BAŞKA GÜZEL   21:58   TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞKAN BOZDOĞAN PROJENİN TEMELİNİ ATIYOR   21:56   ÇBK MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR   21:51   DEPREMZEDE ÇOCUKLAR KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİRDİ   21:42   YENİŞEHİR BELEDİYESİ EBEVEYNLERİ EĞİTEREK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE REHBERLİK EDİYOR   21:41   VATANDAŞ VE ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN HALK RESTORAN YENİLENİYOR   21:30   “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”   17:18   4 BİN 800 ÖĞRENCİNİN YKS SINAV ÜCRETİ BÜYÜKŞEHİR’DEN   17:16   YENİŞEHİR BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ EKİPLERİ ŞİMDİ DE ADIYAMAN’DA  
 
 
 
 
KONTAK KAPATMA NOKTASINA GELDİLER


Son dönemlerde hem dolar kuru hem vergiler hem de petrol fiyatlarının etkisiyle akaryakıta zam üstüne zam gelmesi şehir içi toplu taşıma şoförlerini kontak kapatma noktasına getirdi.

 

Tarih : 7 Şubat 2022 Pazartesi 18:18

Ekonomideki dalgalanmalarla birlikte art arda yapılan zamlar vatandaşı kara kara düşündürürken esnafı da iş bırakma noktasına getirdi. Mersin’de 18 kilometrelik sefer güzergahıyla en uzun mesafeyi kateden Bahçelievler Özel Halk Otobüsleri, akaryakıt zamlarından sonra giderleri karşılayamayarak sefer sayısını düşürürken 7 otobüsünü de bağladı.

Akaryakıt zamlarının altından kalkamadıklarını aktaran Mersin Bahçelievler Özel Halk Otobüsü Başkanı Hasan Biricik, günü kayıpla kapattıklarını söyledi. Borçlarından dolayı durağı zararla satmayı düşündüklerini ifade eden Biricik, “Akaryakıta yapılan zamlar bizi bitirdi. Mazot alamıyoruz, lastik alamıyoruz, parçacıya gidemiyoruz. Çalışamıyoruz. Senetlerimizi ödeyemiyoruz, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Çok sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Esnaf kredisi kullandık ödeyemiyoruz, icralık olduk. Arabalarımızı tamir ettiremiyoruz. Her akşam 300 lira para kazanıyorsak 700-800 liralık mazot alıyoruz” dedi. Gelirlerin giderleri karşılamadığının altını çizen Biricik, “Gelirimizin iki katı kadar giderimiz var. Zaten vatandaşlar binmiyor arabaya. Belediye otobüslerini kullanmayı tercih ediyorlar. Çok sıkıntıdayız, icralık olduk, kartlarımız faize bindi. Durağımızı alan biri olsa yarı fiyatına satıp borcumuzu kapatacağız alan da yok. Bir çıkmazın içine düştük” ifadelerini kullandı.

“ARTIK DAYANAMIYORUZ, KONTAK KAPATMAYA GİDECEĞİZ”

Mazot ücretinden otobüs tamirine kadar birçok şeyde yapılan yüksek oranlardaki zamlara dikkat çeken Başkan Yardımcısı Mehmet Kurt, “Bir otobüs için günlük bin 200 lira mazot alıyoruz. Daha önce 450-500 arası akaryakıta veriyorduk. Şoförlere 7 bin lira şoföre veriyoruz. Sigortalarını yatırıyoruz. Durakta şoförlerin tüm ihtiyaçlarını da biz karşılıyoruz. Bir çift lastik 6 bin 500 olmuş, o da en düşük modeli. Artık dayanamıyoruz, yakında kontak kapatmaya gideceğiz” diye konuştu.

30 otobüsten 7 tane otobüsün bağlı olduğunu aktaran Kurt, şunları söyledi:  “Şoförler para kazanamadığı için araçlarını çalıştıramıyor. Mecburen arabayı bağlıyorlar.  Eskiden sanayiye yağ değiştirmeye gidiyorduk bin lira civarı öderken şimdi 3 bin lira ödüyoruz. Gerçekten mağduruz.  Çarşıya gidiş gelişimiz 25 kilometre. Bazı araçlarımız sefer başına 150-160 lira yakıt yakıyor. Daha önce 8 sefer yaparken para kazanıyorduk. Şimdi seferi 6-5’e düşürdük yine kazanamıyoruz.”

“ESNAFI BİTİRMESİNLER”

Belediye otobüslerinde öğrenci ücretinin 1 lira olmasının da yolcu kapasitelerini düşürdüğünü belirten  Şoför Yaşar Kurt, “ Büyükşehir Belediyesi kamu hizmeti yapıyor. Onu inkar edemeyiz. Ama bu durum da bizi bitiren bir başka nokta. Evimize ekmek götüremiyoruz. Esnafı da düşünsünler, esnafı bitirmesinler” dedi.

Şoför Hüseyin Sonzamancı ise “Bir depo doldurmaya gittiğimizden kazancımızdan fazlasını bırakıyoruz. Her geçen gün akaryakıta zam geliyor ve bu zamlarla başa çıkamıyoruz. Geçinemiyoruz. Bu gidişle kontak kapatacağız” şeklinde konuştu.



Paylaş :
 
Etiketler :  mersin, bahçelievlerhalkotobüsü, kontakkapatma

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersintekhaber.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA