6 Temmuz’da Konya Şehir Hastanesi’nde, görev yaptığı esnada hasta yakını tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledilen Dr. Ekrem Karakaya’nın kaybı tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de protesto edildi. Yaşanılan kaybın derin üzüntüsü ve aynı zamanda öfkesi içinde olduklarını söyleyen sağlıkçılar 2 gün iş bırakma başlattı.
Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, HEKİMSEN, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Diş Hekimleri Odası, Mersin Eczacı Odası, SES, TABİPSEN ve Sağlık Çalışanları Sendikası üyeleri İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Basın açıklamasını okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “Biz sağlık emek ve meslek örgütleri olarak; bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardık. Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi” dedi.
“SORUMLULARIN YAKLAŞIMI CİNAYETLE SONUÇLANDI”
Sorumlular bu durumu arada bir kınamak dışında bir adım atmadığını dile getiren Dr. Nasır Nesanır, “Kınamanın bir işe yaramadığı ve sağlıkta şiddet olgusunun çığırından çıktığının bakanlık da farkında olacak ki; sağlıkta şiddet istatistiklerinin yer aldığı “Beyaz Kod” verileri tüm ısrarlarımıza ve konuya dair dava açmamıza rağmen toplumla paylaşılmamaktadır. Sorumluların bu yaklaşımı bugün yeniden bir cinayetle sonuçlandı. Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir” ifadelerini kullandı.
“GÜVENLİ ÇALIŞMA ALANI SAĞLAMAK SİYASAL İKTİDARIN SORUMLULUĞUNDADIR”
Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülleri olmadığını vurgulayan Nesanır, şiddetin öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorun olduğunu ve sorunun çözmeye niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabileceğini söyledi. Güvenli çalışma alanı sağlamanın siyasal iktidarın sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Nesanır, “Sağlık Bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer derhal istifa etmelidir. Bizler bu konuda, yaşam hakkımız ve güvenli çalışma koşulları için, gücümüzü; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz. Bu çerçevede bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakıyoruz! Dr. Ekrem Karakaya’nın ailesine ve tüm sevenlerine taziyelerimizi iletiyoruz. Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.