24 Haziran 2024 Pazartesi




23:41   ÇAĞLAYAN’A COŞKULU KARŞILAMA   14:03   MERSİN’İN ŞEKERLERİNE, ŞEKERLER BÜYÜKŞEHİR’DEN   13:50   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI   13:49   MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ’NDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLARA 23 NİSAN HEDİYESİ   13:39   BÜYÜKŞEHİR’İN ‘DEPREM DAYANIŞMA PAZARI’ DEPREMZEDE ÜRETİCİLERİ AĞIRLIYOR   13:33   BÜYÜKŞEHİR’İN ÇOCUK GELİŞİM MERKEZLERİNDE ‘23 NİSAN’ COŞKUSU   14:03   HALIL DEMIRKOL: YENI DÜZENLEMELER ILE OSB’LER HıZ KAZANACAK   14:41   TARSUS, SÜPER LIG’E ‘MERHABA’ DEDI   12:34   ÇUKUROVA NORMAL SEZONU LIDER TAMAMLADı   11:37   TARSUS, AFYON’DA DAĞıLDı: 5-1   14:13   SALDıRı ÖNCEDEN KURGULANMıŞ!   17:05   TOROSLAR’DA RAMAZAN AKŞAMLARI BİR BAŞKA GÜZEL   21:58   TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞKAN BOZDOĞAN PROJENİN TEMELİNİ ATIYOR   21:56   ÇBK MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR   21:51   DEPREMZEDE ÇOCUKLAR KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİRDİ   21:42   YENİŞEHİR BELEDİYESİ EBEVEYNLERİ EĞİTEREK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE REHBERLİK EDİYOR   21:41   VATANDAŞ VE ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN HALK RESTORAN YENİLENİYOR   21:30   “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”   17:18   4 BİN 800 ÖĞRENCİNİN YKS SINAV ÜCRETİ BÜYÜKŞEHİR’DEN   17:16   YENİŞEHİR BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ EKİPLERİ ŞİMDİ DE ADIYAMAN’DA  
 
 
 
 
SEÇER, ASBEST KONUSUNDA UYARDI


MESKİ’nin Mayıs ayı Olağan Genel Kurulu’nun ikinci birleşiminde kentsel dönüşüm konusunda uyarıda bulunan Başkan Seçer, “Aletleri, makinaları sokarak bilinçsiz bir şekilde yaptığımız yıkımlar çevre açısından son derece sıkıntılı olabilir. Asbest uyarısı yapmak istiyorum. Bu yıkım işlemlerinin yasalara uygun şekilde olması gerekiyor” dedi.

 

Tarih : 25 Mayıs 2022 Çarşamba 10:26

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün Mayıs ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı İkinci Birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Başkan Seçer, MESKİ’nin 752 milyon liralık devralınan borcunun kur artışları sebebiyle 1 milyar 86 milyona yükseldiğini belirterek, “% 168'lik bir kur artışı olmasaymış, yeni yaptığımız yatırımlara rağmen iç ve dış borç toplamımız 1 milyar 86 milyon değil, 743 milyon seviyelerinde olacakmış” diye konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZIN SU SAYAÇLARI VE BORULARINI SOĞUKTAN İZOLE ETMELERİNİ İSTİYORUZ”

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, yüksek rakımlı bölgelerde kış aylarında don olaylarının su sayaçlarına zarar verdiğini ifade etti. Başkan Seçer, vatandaşların sayaçları doğru ekipmanlarla koruyabileceklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Yüksek rakımlı bölgelerde, özellikle kışın sert geçtiği, don olaylarının olduğu bölgelerde su sayaçlarımız buzlanma ve donma sebebiyle zarar görüyor. Geçtiğimiz kış ayı da çok şiddetli yaşandı. 2021 yılı için 3 bin 99 adet su sayacı donarak zarar gördü. Bunlarla ilgili 2022 yılında 2 bin 751 adet su sayacı için değişim talebi geldi. Biraz sıkıntıya düştük ama aşıyoruz. Bu değişimleri hızla gerçekleştiriyoruz. Çünkü yayla sezonu da geldi. Uzun süredir yaylalardaki evlerine gitmeyen yurttaşlar bu durumla karşılaşınca bize de dönüşleri, şikayetleri arttı. Biz de bu sorunun üstesinden geleceğiz ancak gelecek yıllar için bir uyarıda bulunmak isteriz; su sayaçlarını, su borularını doğru ekipmanlarla izole etmek gerekiyor. Yayla inişlerinde, yaz sonlarında vatandaşlarımızın hem su sayaçları hem su borularını uygun malzemelerle soğuktan koruyacak şekilde izole edip daha sonra yayla sezonunu bitirmelerini istiyoruz. Bu hem kendileri açısından hem kurumumuz açısından önemli bir tedbir çalışması olur.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YIKIM İŞLEMLERİNİN YASALARA UYGUN ŞEKİLDE OLMASI GEREKİYOR”

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili de uyarıda bulunan Başkan Seçer, “Kentsel dönüşümle ilgili bir uyarıda bulunmak istiyorum. Eski alanları ortadan kaldırma işlemleri yani eski binaların yıkım işlemleri çok önemli. Aletleri, makinaları sokarak bilinçsiz bir şekilde yaptığımız yıkımlar çevre açısından son derece sıkıntılı olabilir. Asbest uyarısı yapmak istiyorum. Bu konuda da buradan Mersin Büyükşehir Belediyesi de dahil tüm kurumları uyarıyorum. Bu yıkım işlemlerinin yasalara uygun şekilde olması gerekiyor. Daha önce de farklı yerlerde müteaddit defalar bu uyarıyı yapmıştık. Yenişehir’de uygulandığını gördüm bir bina yıkımı sırasında, sahilde. Aynı şekilde kentsel dönüşüm alanlarında da bu hassasiyetin olması kentimiz açısından son derece önemli” diye konuştu.

“İLLER BANKASI, AFD İLE İLGİLİ BELEDİYE ARASINDAKİ KOORDİNASYONU SAĞLIYOR”

Bir Meclis üyesinin geçtiğimiz hafta gerçekleşen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve İller Bankası Genel Müdürünün de yer aldığı Mersin ziyaretinde, Mersin’in bekleyen altyapı projeleri ile ilgili bilgi aldıklarını ifade etmesi üzerine Başkan Seçer, girişimlerinden dolayı Meclis üyesine teşekkür etti. İller Bankası’nda bekleyen Mezitli İçmesuyu Projesi’nde kamulaştırma ile ilgili problem olduğu yönündeki eleştiriye yanıt veren Başkan Seçer, “Bizim orada imza altına aldığımız 39 milyon 150 bin Euro’luk bir yatırım karşılığı hibe kredisi söz konusu. Bunlardan bir tanesi 15 milyon Euro’luk kredi; Tömük’te Arpaçbahşiş bölgesinde. Burası da çok önemli. Geçen yine genel kurulda bunu söyledim. İkincisi Kazanlı-Homurlu hattı; burada 7 milyon hibe FRIT II kapsamında. Şimdi burayı atlamamak lazım arkadaşlar. Arada bir hatırlatma yapayım. Bu hibe, kredi İller Bankası’nın bize sağladığı ya da Türkiye Cumhuriyeti devletinin sağladığı bir kredi ya da hibe değil. Bunun altını çizelim. Burası çok önemli. Bizim Mersin’de çektiğimiz mülteci yüküne karşılık AFD’nin; Fransız Kalkınma Ajansı’nın; Avrupa Birliği’nin sağladığı krediler, hibeler. İller Bankası’nın ya da İller Bankası’nın bağlı olduğu Bakanın, Bakanlığın buradaki rolü; koordinatör görevi. İller Bankası, AFD ile ilgili belediye arasındaki koordinasyonu sağlıyor. Müşavir firmaları var AFD’nin. Onlar bu çalışmaları yürütüyor. İller Bankası da burada koordinasyon görevini sağlıyor” dedi.

“GİDER BÜTÇESİNİN GERÇEKLEŞME ORANI % 94’E ÇIKTI”

MESKİ’nin 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı ile ilgili bir değerlendirme yapan Başkan Seçer, şunları söyledi:

“2020 yılında bizim gelir bütçesindeki gerçekleşme oranımız % 95’ti. Bu yıl için % 89 düzeyinde gerçekleştirmişiz. 2020 yılında gider bütçemizin % 89’unu gerçekleştirmişiz. 2021’de bu oran % 94’e çıkmış. Daha yüksek bir gerçekleşme oranı var. 2 yıl arasındaki fark da gelir toplamında % 26 artışımız olmuş ama giderlerimizde % 45 bir artış söz konusu. Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri; en düşük gerçekleşme ya da bir önceki yıla göre en düşük artış oranının gözlendiği kalem % 12 ile bu. Bunun sebebi hibelerimizin eklediğimiz şekilde gerçekleşmemesi, bir de yapılandırmalardan kaynaklı gelir düşüklükleri. Tabi bunlar yasalar çerçevesinde yaptığımız yapılandırmalar. Giderlerimizde artış var. Yalnız gider kalemleri içerisinde olumlu gördüğümüz artışlar bunlar. Bir tanesi sermaye giderleri. Bunda % 98’lik bir artış var. Sermaye giderleri demek yaptığımız yatırım demek. 2 katına çıkmış. Yatırımlar içerisinde burada kullandığımız malzeme, alet, ekipmanın da belli bir kısmını kapsayan mal ve hizmet alımında da % 30’luk bir artış olmuş ve faiz giderlerinde kur farklarından dolayı artış olmuş.”

İç ve dış borcu birlikte değerlendireceğini belirten Seçer, “2022’ye devreden bilançomuz şu. 538 milyon 688 bin TL bazında borç devrimiz var. Cari borçlar, emanetler kısmındaki krediler ve cari harcamalar, hepsi bunun içerisinde. 2019’da 330 milyon TL yuvarlak hesap devralmışız. Bu 538 milyona evrilmiş. Toplam olarak şu an yılsonu itibari ile de 33 milyon 528 bin Euro borcumuz var, bu yılbaşı itibari ile 67 milyon Euro’dan kalan. Demek ki 33 milyon 410 bin Euro’luk kısmını ödemişiz. Ama gelin görün ki TL bazında 752 milyon lira devralınan borç 1 milyar 45 milyon lira düzeyinde 31.12.2021 itibariyle. Ve bunun da Euro karşılığı 69 milyon” dedi.



Paylaş :
 
Etiketler :  meski, genelkurul

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersintekhaber.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA