Sağlık sektöründe özellikle SGK geri ödemelerinde yaşanan kesintilere dair şikayetlerin artması üzerine Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 26 No’lu Sağlık Hizmetleri Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi çözüm adına bir toplantı düzenledi. Komite Üyelerinin yanı sıra Mersin Medikalciler Derneği Başkanı Ahmet Hançer ve dernek üyelerinin de katıldığı toplantıda yaşanan sorunların sebepleri saptanarak çözümleri üzerinde duruldu. Adana Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Güngör Aytın ile birim yetkilileri Dr. Hüseyin Toprak, Kadir Akın ve Erhan Küçükköse yaptıkları sunumlarla bilgi verip merak edilen soruları yanıtladı. İşlemler bittikten sonra evrakların nasıl hazırlanması gerektiği, belge sunulurken ne tür hatalar yapıldığı detaylı şekilde ele alınıp mevzuat hakkında bilgi paylaşıldı. Toplantı sonunda önümüzdeki günlerde Komite Üyelerinin sunumu rapor haline getirerek üyeleriyle paylaşması kararı alındı.
TAŞ: “DAHA ÇOK ÜYEMİZİ ARAMIZDA GÖRMEK İSTERİZ”
Toplantı sonunda değerlendirme yapan MTSO 26 No’lu Komite’den Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, önemli bir soruna çözüm aradıklarını, verimli bir toplantı gerçekleştiğini söyledi. Üyelerin hangi noktalarda hata yaptığını fark ettiğini ve bu toplantı sonunda karşılaştıkları kesinti oranlarında azalma yaşanacağına inandığını kaydeden Taş, üst düzey yetkililerin çağırılıp sorunlara ilk ağızdan yanıt aranan böylesi verimli toplantılarda daha çok üyeyi bir arada görmeyi arzuladıklarını söyledi.
“EVLERDE KULLANILAN MEDİKAL CİHAZLARLA İLGİLİ ÖNERİLERİMİZ OLACAK”
Bir diğer önemli konunun ise evlerde kullanılan medikal cihazlar olduğunu kaydeden Taş şunları söyledi:
“Önümüzdeki süreçte evlerde kullanılan medikal cihazların sarf malzemelerinin tedariğinde yaşanan bazı aksaklıkların giderilmesine yönelik çalışmalarımız olacak. Amacımız bir taraftan hastaların ihtiyacının karşılanması, diğer taraftan kaynak israfının önüne geçilmesi. Mevcut durumda örneğin ventilatör gibi evlerde kullanılan ve oldukça pahalı olan medikal ürünler var. Artık hasta tarafından bu ürünlere ihtiyaç duyulmadığında ya evin bir köşesinde atıl şekilde bekletiliyor veya ihtiyaç sahibi bir hastaya hibe ediliyor. Fakat Medula sisteminde bu cihaz yeni hastanın kullanımında görülmediğinden, cihazda kullanılacak sarf malzemeleri temin edilemiyor. Biz de komite olarak soruna çözüm üretip önerilerimizi bakanlığın ilgili birimlerine iletmeyi amaçlıyoruz. Odamız 26 No’lu Sağlık Komitesi ve Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğinde yürütülecek çalışma ile boşa çıkan medikal cihazlar alınıp kalibrasyonları yapılarak ihtiyaç sahibi yeni hastaya ulaştırılabilir. Bu sayede cihaz kayıt altına alınıp sisteme işleneceği için yeniden devletten sarf malzemesi almaya hak kazanabilir. Hem kullanıcı daha uygun fiyatlarla ürüne ulaşır, hem kaynak israfının önüne geçilir hem de sarf malzemeleri kayıt altında ihtiyaç sahiplerine verilebilir. Sağlık Bakanlığı’na bu konudaki önerilerimizi içeren bir yazı hazırlığı içindeyiz.”