Mersin Yenişehir Belediyesinin “Her aile bir okuldur” sloganıyla Türkiye’de bir ilke imza atarak başlattığı ve çocukların erken yaşta desteklenmesi üzerine tasarlanan Erken Çocukluk Gelişimi Projesi’nin bileşenlerin biri olan 0-3 yaş MABEP aile eğitimleri devam ediyor. Yenişehir Belediyesi ve Marmara Üniversitesi iş birliğiyle ücretsiz verilen MABEP eğitimleri 0-3 yaş arasındaki çocukların sağlıklı büyüme sürecine rehberlik etmek ve ailelerin anne ve babalık becerilerini desteklemeyi amaçlıyor.
8 hafta süren eğitimler Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Bölümü Öğretim Üyesi ve MABEP Başkanı Prof. Dr. Ozana Ural ve MABEP’te görev yapan uzman akademisyenler tarafından veriliyor. Eğitimlerle aileler erken çocukluk gelişim dönemlerinin özellikleri, yaş gruplarına yönelik oyun ve destek sistemleriyle ilgili bilgilendirilmesi, aile olmanın önemi ve aile olgusunun gelişim dönemlerine etkisi konularında bilinçleniyor.
BAŞKAN ÖZYİĞİT, “ÇOCUKLARIMIZIN DOĞDUĞU AN İTİBARİYLE HATTA ANNE KARNINDA BİLE EĞİTİM SÜRECİNE CEVAP VERDİKLERİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ”
Eğitimlerini tamamlayan aileler çocuklarıyla birlikte Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’i ziyaret etti. Ailelere sertifikalarını veren Başkan Özyiğit, “Sizleri kutluyorum, bu işler genelde anneye mâl edilir ama babaların da burada olması çok kıymetli. Göreve başladıktan sonra Yenişehir Belediyesi olarak erken çocukluk dönemi ile ilgili bir eğitim sürecini başlattık. Marmara Üniversitesinin bu alanda yaptığı çalışmaları inceledik ve kendileriyle projemizi paylaştık. Ve bir iş birliği protokolü imzaladık. İşe sıfırdan başladık, çocuklarımızın doğduğu an itibariyle hatta anne karnında bile eğitim sürecine cevap verdiklerini çok iyi biliyoruz. Bilim insanları zihinsel gelişimin büyük bölümünün, %90’a kadar 0-3 yaş arasında gerçekleştiğini ifade ediyor. Dolayısıyla çocuğumuza doğduğu andan itibaren yatırım yapmalıyız diye düşündük. Ve projemizi hayata geçirdik. Anne ve babalar geleceğin güzel Türkiye’sini oluşturmakta çok büyük rol oynuyorlar.”
“MAALESEF DÜNYA’DA GERİDE KALMAMIZIN TEMELİNDE EĞİTİMDE YAPTIĞIMIZ HATALAR YATIYOR”
Bu proje ile eğitimde bir temel attıklarını kaydeden Başkan Özyiğit, “Yerel yöneticiler genellikle yaptıkları işlerin meyvesini seçildiği sürede görmek ister ama biz bugün temelini attığımız projemizin sonuçlarını 15-20 yıl sonra göreceğiz. Bizim amacımız kimseye bir şey göstermek değil, olayın özüdür. Çocuklarımızı daha iyi nasıl yetiştirebiliriz bunun cevaplarını arayarak, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef Dünya’da geride kalmamızın temelinde eğitimde yaptığımız hatalar yatıyor. Bir yerden başlamak lazım orası da temel olmalı ve biz bu temeli de birlikte attık.” dedi.
“BİLİM BU NOKTADA BİZE EN İYİ YOLU GÖSTERİYOR, BİLİMDEN AYRILAMAYIZ.”
Projede bilimsel verilerle, bilim insanları tarafından verilen eğitimin önemine dikkat çeken Başkan Abdullah Özyiğit, “Umut ediyorum ki bu proje devam edecek ve hiçbir engel olmaz. Bu çocuklarımız sizin gibi eğitilmiş insanlar tarafında yetiştirildikten sonra önleri hep açık olacaktır. Yeter ki o kaynaklara müracaat edin. Çocukların nasıl yetiştirilmesi gerektiğini büyüklerimizden öğreniyoruz ama onların bilgisi ne kadar doğru bilmiyoruz. Bunu ancak bilim insanları bilir, bilimsel veriler bunu tespit eder. Yani çocuğumuzun hangi süreçte hangi gıdayla beslememiz gerektiği, katı gıdaya ne zaman geçilmesi gerektiği gibi onlarca önemli ayrıntı var. Bilim bu noktada bize en iyi yolu gösteriyor, bilimden ayrılamayız. Bu eğitimlere katıldığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Yenişehir Belediyesi Akademi Başkanımız Raif Çakmak’a, Prof. Dr. Ozana Ural ve ekibine ve tüm çalışanlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu eğitimlerin çocuklarımıza iyi gelmesini diliyorum.” diye konuştu.
0-3 yaş arasında çocuğu olan ve eğitimlerini tamamlayan aileler de projenin çocuklarının gelişimleri açısından çok önemli olduğunu ve eğitim aldıktan sonra doğru bildikleri yanlışları fark ettiklerini ifade ettiler.