24 Kasım 2024 Pazar




23:41   ÇAĞLAYAN’A COŞKULU KARŞILAMA   14:03   MERSİN’İN ŞEKERLERİNE, ŞEKERLER BÜYÜKŞEHİR’DEN   13:50   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI   13:49   MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ’NDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLARA 23 NİSAN HEDİYESİ   13:39   BÜYÜKŞEHİR’İN ‘DEPREM DAYANIŞMA PAZARI’ DEPREMZEDE ÜRETİCİLERİ AĞIRLIYOR   13:33   BÜYÜKŞEHİR’İN ÇOCUK GELİŞİM MERKEZLERİNDE ‘23 NİSAN’ COŞKUSU   14:03   HALIL DEMIRKOL: YENI DÜZENLEMELER ILE OSB’LER HıZ KAZANACAK   14:41   TARSUS, SÜPER LIG’E ‘MERHABA’ DEDI   12:34   ÇUKUROVA NORMAL SEZONU LIDER TAMAMLADı   11:37   TARSUS, AFYON’DA DAĞıLDı: 5-1   14:13   SALDıRı ÖNCEDEN KURGULANMıŞ!   17:05   TOROSLAR’DA RAMAZAN AKŞAMLARI BİR BAŞKA GÜZEL   21:58   TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞKAN BOZDOĞAN PROJENİN TEMELİNİ ATIYOR   21:56   ÇBK MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR   21:51   DEPREMZEDE ÇOCUKLAR KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİRDİ   21:42   YENİŞEHİR BELEDİYESİ EBEVEYNLERİ EĞİTEREK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE REHBERLİK EDİYOR   21:41   VATANDAŞ VE ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN HALK RESTORAN YENİLENİYOR   21:30   “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”   17:18   4 BİN 800 ÖĞRENCİNİN YKS SINAV ÜCRETİ BÜYÜKŞEHİR’DEN   17:16   YENİŞEHİR BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ EKİPLERİ ŞİMDİ DE ADIYAMAN’DA  
 
 
 
 
“TARIM, SANAYİ VE İMALATIN DESTEKÇİSİDİR”


Ekonomide döneme göre belli sektörlerin öne çıktığını söyleyen MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, farklı sektörlerin birbirinin rakibi değil destekçisi olduğunu söyledi. Örnek olarak tarımdan bahseden Kızıltan, tarımın lojistik, sanayi ve imalat sektörlerinin ayrılmaz bir parçası ve destekçisi olduğunu söyledi.

 

Tarih : 23 Mayıs 2022 Pazartesi 14:14

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, dijital ekonomi ile ilgili konuştu.  Dijitalleşmenin tek başına bir sektör olmadığını ifade eden Kızıltan, “Ekonomide her çağda veya belli dönemlerde belli sektörler öne çıkıyor ve dünya bir moda gibi bu sektörlerin peşinde koşuyor. Bugün dijital ekonominin popüler olması gibi… Sanki diğer sektörler birbirinden bağımsız ve ilişkisizmiş gibi, sanki her sektör sadece kendi alanıyla ilgiliymiş, birbirini etkilemiyormuş gibi düşünülüyor. Hatta bu sektörlerin ülke veya dünya ekonomilerindeki paylarını da net yüzdelere indirgiyoruz. Bu yüzdelik paylara göre de bir önem sıralaması yapıyoruz. Örneğin tarımın Türkiye ekonomisinde gayri safi milli hasılaya katkısı %7-8 civarı diyoruz. Oysa tarım ürünlerini taşımak için kullanılan lojistik hizmetler var. Demek ki tarım aynı zamanda hizmetler sektörünün en önemli alanı olan lojistiğin ayrılmaz parçası ve destekçisi. Tarım sektöründe, üretiminden paketlemesine kadar kullanılan sayısız makine türü var. Demek ki tarım, sanayi ve imalat sektörlerinin ayrılmaz parçası ve destekçisi” dedi.

“SEKTÖRLERİMİZ RAKİP DEĞİL,  BİRBİRİNİN DESTEKÇİSİDİR”

Tarımın da arttık dijital dünyanın bir parçası olduğunu ifade eden Kızıltan,  şunları söyledi:

“Günümüzde tarım artık dijitalleşen bir alan. Tarım üretiminde kullanılan birçok yazılım ve yüksek teknoloji ürünleri var. Demek ki tarım dijital dünyanın da bir parçası. Bu ilgili sektörleri çoğaltabiliriz. O zaman tarımın bir ekonomide payı net şu kadar demek hem mümkün değil hem de doğru değil. Bu tüm sektörler için geçerlidir. Sektörlerin gerçek gücünü başka türlü görmek mümkün değildir. Örneğin sanayi ve imalat sektörlerini ele alalım. Tüm istatiksel rakamlara baktığımızda sanayi ve imalat sektörlerinin Türkiye ekonomisinde gayri safi milli hasılaya katkısının yüzde 25’lere yaklaştığı söyleniyor. Oysa Türkiye’de gerçekleşen tüm lojistik hizmetlerin büyük çoğunluğunun sanayi ve imalat ürünlerini taşıdığı hesaba katılmıyor.  Sanayi ve imalat sektörlerinin tarım sektörünün üretimini değerlendirdiği tarım sanayisini hangi sektöre ekleyeceğiz. Sanayi ve imalat ürünlerini yurt dışına satarak yaşayan ve ayakta duran dış ticaretten gümrüğüne bu hizmet sektörlerinin payını net olarak nereye koyacağız? Pandemide lojistik sektörü büyük katkı yaptı deniyor. Çok doğru ama lojistik sektörü neyi taşıyarak bu katkıyı yaptı? Ya da tarım ürünlerini işleyen sanayi neyi işleyerek bu katkıyı yaptı?  Kısaca demek isteğimiz; Türkiye özelinde, sanayi, imalat, turizm, tarım, gıda, lojistik ve dış ticaret, dijital sektörler gibi – ki Mersin için neredeyse bu sektörlerin tümü vazgeçilmez omurga sektörlerdir- tüm sektörler birbirini destekleyen, birbirlerinin var olmasını sağlayan sektörleridir. Birinin zayıflaması ve ihmal edilmesi diğerini olumsuz etkiler. Birbirlerinin arasına sınırlar çizilecek sektörler değildir. Biri diğerinden az ya da fazla katkı koyabilir ama sonunda bir saatin içindeki en küçük parça saatin çalışması için gereklidir. Ekonomi bir zincirdir ve halkaların büyük veya küçük olması değil, küçük de olsa güçlü ve sağlam olması önemlidir. Zincirin korunması önemlidir. Tarım Mersin için hayatidir ama tarım ürünlerini taşıyacak güçlü lojistiğimiz olmasa tarım üreticisi dünya pazarlarında rekabet edemez. Lojistik kentimiz için hayatidir ama sanayi ve tarım üretmezse lojistik ne taşıyacak? Limanımız güçlü değilse ne olur veya üretim gücümüz ve ihracat gücümüz olmasa liman ne işe yarar? Bundan dolayı Mersin özelinde konuşacak olursak gerçek anlamıyla olmasa da, birbirini destekleyen bir sektörel zincir anlamında benzetme yerindeyse tam bir “simbiyoz” ekonomidir. Yani, her sektör varlığını diğer sektöre borçludur. Her sektör diğer sektörlerin yaşamına bağlıdır, alışveriş içindedir. Ancak, tüm sektörler içinde bir ateşleyici güç vardır. Günümüzde ve görünen o ki uzun bir süre daha tüm sektörlerin ateşleyici gücü sanayi ve imalat sektörleri olacaktır”

“İMALAT HALA EKONOMİNİN ATEŞLEYİCİ GÜCÜDÜR”

İletişim teknolojileri ve dijital ekonominin hızlı gelişen alanlar olduğuna dikkat çeken Kızıltan, bu alanların hala üretimle doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi. Online satış sitelerinin üreticilerin ürettiklerinin pazarlandığı bir alan olduğunu ifade eden Kızıltan, “Üretim, imalat ve sanayi hala ekonominin ateşleyici gücüdür. Dijital ekonomi çok önemli ve bizler de MTSO olarak buna gereken önemi veriyoruz. Ama dijitalleşmenin ne olduğunu iyi anlamak lazım. Biz buna bir moda gibi yaklaşmıyoruz. Bugün bir online satış sitesi kapansa, bir web sitesini kapatsanız kıyamet kopmaz ama bir fabrikayı, bir üretim tesisini kapatsanız bir çok insan işsiz kalır, firmanın borçları ödenmez hale gelir, işin girişimcisi ömür boyu bu borçla uğraşır ve tetiklediği ve zarar verdiği lojistikten dış ticaretine, mali müşavirinden hizmet aldığı alt işletmecilere kadar sayısız ilgili sektörleri saymıyorum bile. Bu anlamda, üretimi korumak ekonomiyi korumaktır. Eğer bir ülke ekonomik ve dolayısıyla sosyal anlamda sağlam durmak istiyorsa üretime, imalata önem vermek zorundadır.  Çünkü sadece hizmetler sektörleriyle Karayip Adalarında yaşayan küçük bir topluluğa refah yaratabilirsiniz. Ancak, nüfusu 85 milyon olan ve nüfusunun yarısı 30 yaş altı genç bir ülkeyi sadece turizmle, sadece yazılımla, sadece online satışla ayakta tutamazsınız. Bugün nüfusu 13 milyon olan, küçücük bir Yunanistan bile Avrupa Birliği destekleri, hibeleri olmasa çoktan iflasını vermiş bir ülke olurdu. Üretmeden gerçek bir ülke olamazsınız. Üretmeden bağımsız bir ülke olamazsınız. Büyük Atatürk’ün o muhteşem sözünü hatırlamamak mümkün değil: “ Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar” diye konuştu.

“DİJİTALLEŞME HER SEKTÖRÜN KONUSUDUR, TEK BAŞINA BİR SEKTÖR DEĞİLDİR”

Tüm sektörleri çağın gereği olan dijitalleşmenin parçası haline getirmek için neler yapılması gerektiği üzerinde durduklarından söz eden Kızıltan, “Önemli olan tüm sektörlerimizi temelinde internet olan, yazılım olan dijital sistemlere nasıl entegre ederiz ve bu dünyanın yeni insan kaynağını nasıl eğitiriz olmalıdır” ifadesini kullandı. Kızıltan, “MTSO Atölye 1886 Endüstriyel Tasarım ve Kobi Danışmanlık Merkezimizi kurarken, Mersin-Tarsus OSB ile birlikte paydaş ve ortak olduğumuz Mersin Model Fabrika ve Yenilik Merkezimizi kurarken hedefimiz buydu. Basit bir modanın peşinde değiliz. Başkasında var bizde de olsun veya ilk biz de olsun gibi basit bir reklam peşinde hiç değiliz. Amacımız; değişen ve dönüşen, üretim sektörleri başta olmak üzere, tüm sektörlerimizde önce bu farkındalığı yaratmak, dikkat çekmek, destek vermek ve bu yenilikçi, dijitalleşen, verimliği hedef alan, yazılım ve bilgi iletişim teknolojileri odaklı yeni dünyayı sektörlerimize entegre etmek ve buna uygun insan kaynağını şimdiden eğitmektir. Gerek MTSO Atölye 1886, gerekse Mersin Model Fabrika ve Yenilik Merkezlerimiz çok yeni genç oluşumlardır. İnsan kaynağı da buna paralel çok genç ama istekli gençlerden oluşuyor. Şimdiden firmalarımıza somut katkılar veren bu merkezlerin kısa süre için Mersin’in yenilikçilik, dijitalleşme, yeni nesil girişimcilik, verimlilik ve tasarım konularında KOBİ’lerimizin ve start-up’larımızın en büyük destekçisi olacağına inanıyorum. Firma kabullerinin başladığı Mersin Agropark’ın faaliyetle girmesiyle birlikte Mersin iş dünyası bu konularda ayağı yere basarak ilerlemektedir” şeklinde konuştu.



Paylaş :
 
Etiketler :  mtso, ayhankızıltan

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersintekhaber.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA