Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz 2021 yılının çiftçiler açısından çok ağır geçtiğinden bahsederek 2022 yılından da umutsuz olduklarını ve Mersin’de küçük alanlarda tarım yapan en az 3 bin çiftçinin tarımdan kopacağını söyledi.
Hem dolar kurundaki ani yükseliş hem de enflasyon ile üretim maliyetlerinin artması üreticiyi çıkmaza sokarken krediler altında ezilen çiftçiler sektör değiştireceklerini söylüyor. 2021 yılını değerlendiren Başkan Musa Yılmaz, “2021 yılı çiftçilerimiz için çok ağır geçti. Çiftçimiz özellikle narenciyede çok mağdur oldu. Limon dalında kaldı. Ağaçların önümüzdeki yıl tekrar ürün verebilmesi için üzerindeki meyvelerin alınması lazım. Şuan limonun kesilip tezgâha getirilmesi zaten 50-60 kuruşa mal oluyor. O nedenle limon üreticisi diyor ki tüccara ‘kes senin olsun, götür senin olsun’.
“GÜBRE KULLANMAKTAN VAZGEÇECEĞİZ”
Gübre fiyatlarına getirilen zamlardan sonra 2022 yılındaki üretim maliyetlerini düşünemediklerini dile getiren Yılmaz, bu şartlarda gübre kullanmaktan vazgeçileceğini söyledi. Gübre kullanmadan sağlıklı bir verim alınamayacağını kaydeden Yılmaz, “Bitkinin ihtiyacı olan gübre kullanılmadığı zaman rekolte kaybımız olacak. Rekolte kaybı hem tonajda hem de kalitede eksikliği beraberinde getirecek. Bu da ihracata büyük sekte vuracak” dedi.
“EN AZ 3 BİN ÇİFTÇİ TARIMDAN KOPACAK”
Girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve fiyatlara müdahale edilmesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye taleplerini dile getirdiklerini ve bu konuda henüz bir değişiklik olmadığını dile getiren Yılmaz, bu nedenle umutsuz olduklarını söyleyerek şunları kaydetti:
“ Bize bağlı olan merkez 4 ilçede 28 bin üyemiz var. Bu üyelerimizin en az 3 bini 2022’de tarımdan kopacak diye düşünüyoruz. Biz 4 ilçemizde üretim yapan bütün çiftçilerimizi, üretim alanlarımızı gezeriz. Direkt çiftçilerden aldığımız bilgiler bunlar. ‘Bu yıl bırakacağım gidip başka işe bakacağım’ diyen çiftçi sayısı oldukça fazla.”