1 – Başkanım, seçimlerden bu güne iki yıl geçti, bu sürede neler yaptınız?
-Seçim öncesinde söz verdiğimiz projelerden olan Açık Hava Sinema Günleri ve Mahalle Şenlikleri ile 43 mahallede 86 etkinlik gerçekleştirerek yaklaşık 96 bin vatandaşa ulaştık. Ramazan Sofraları ile 46 bin vatandaşla buluştuk.
-Spor faaliyetlerine çok önem veriyoruz. Bu kapsamda 15 farklı spor branşında kurs açtık. 2-9 Kasım 2019 tarihleri arasında Dünya Büyükler Bocce Şampiyonası ile Dünya Kadınlar Bocce Kupası’na da ev sahipliği yaptık.
-Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından hazırlanan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalayarak “Kadın cinayetlerine “dur” demek adına önemli bir adım atmış olduk.
-Kentimizin güzide takımı İçel İdman Yurdu’na tesis desteği verdik. Prof. Dr. Aziz Sancar Gençlik Merkezimizdeki, yaklaşık 27 bin metrekarelik idari bina ve tesisinin 10 yıl süreyle kiraya verilmesi hususunu meclisimizde oy birliğiyle kabul ettik.
-Toroslar’ın daha yaşanabilir, temiz ve düzenli bir ilçe olması için çalışmalarımızı programlı bir şekilde sürdürüyoruz. “Sokakta Temizlik Var” Projemiz ile her gün üç mahallemiz; üç ekiple baştan aşağı temizleniyor.
-Kış turizmi konusunda önemli bir potansiyele sahip ilçemizde turizmi canlandıracak projeleri de bir bir hayata geçiriyoruz. Toroslar'ın zirvesinde Kar Festivali düzenleyerek, Mersin'in yanı sıra Çukurova bölgesinde bir ilki gerçekleştirdik. Arslanköy Yaylamızda iki gün boyunca hemşehrilerimizle buluşturduğumuz ve il dışından da birçok misafiri ağırladığımız festival ile Mersin'de kış turizmi ve sporları konusunda bir çığır açtık.
-Toroslar Belediyesi Şehit Jandarma Uzman Çavuş Durmuş Tek Kreş ve Gündüz Bakım Evi Projemizi hayata geçirdik.
-Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarının (TORTEK) kapasitesini attırarak 41 Branşa çıkardık.
-Uluslararası Mersin Narenciye Festivaline desteklerimizi sürdürüyoruz.
-Avrupa Hareketlilik Haftası’na 2019-2020 dönemlerinde katıldık. Avrupa Hareketlilik Haftası Ulusal Ödülüne de layık görüldük.
Pandemi süreci boyunca tedbir çalışmalarımızı hep üst düzeyde tuttuk.
-Toroslar Kadın ve Çocuk Danışma Merkezimiz ile tüm hemşehrilerimize ulaşıyor, farkındalık çalışmaları yaparak, danışmanlık hizmeti veriyoruz.
-Türkiye’de bir ilk ‘Büyüklere Vefa, Haydi Onları Ara’ Sosyal Sorumluluk Projesi yaptık. Ve çok olumlu sonuçlar aldık.
-Çocuklarımızın eğitimine destek olmak amacıyla ilçemizde 26 noktada EBA Destek Merkezi oluşturduk. EBA Mobil Destek Aracımız ile de destek verdik. (Demirtaş -Turunçlu Mahallesi)
-Belediyemize 2 Sıfır Atık Belgesi Kazandırdık.
-Salgınla en ön cephede savaşan ve uğurda hayatını kaybeden sağlık kahramanlarımızın anısını yaşatmak için Korukent Mahallemizde “SAĞLIK KAHRAMANLARI PARKI” adını verdiğimiz anıt parkı yaptık.
- Gençlerimizin eğitim ve kariyer planlamasına yardımcı olacak Kariyer Merkezi Projemiz hayata geçti. Mersin İŞKUR İl Müdürü Sayın Mustafa Kutlu ile Kariyer Merkezi İşbirliği Protokolü imzaladık.
2- Başkanım, sportif ve kültürel faaliyetler için neler yaptınız?
Tesis noktasında Mersin'de güçlü bir belediyeyiz. Belediyemiz bünyesinde; futbol, basketbol, bocce, tenis, güreş, voleybol, hentbol, motor sporları, genel cimnastik, yüzme, atletizm, geleneksel okçuluk, modern okçuluk, halk oyunları ve doğa sporları olmak üzere 15 farklı branşta kurslar açtık. Pandemi nedeniyle sosyal mesafe ve tedbir kuralları çerçevesinde spor branşlarımızdan tenis, geleneksel ve modern okçuluk ile Motor sporları ve bocce kurslarımız devam ediyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin kötü alışkanlıklara değil, spora yönelmesini istiyoruz. Toroslar Belediye Spor Kulübü bünyemizde farklı branşlarda belediyemizi temsil eden gençlerimiz, ulusal ve uluslararası organizasyonlardan başarı ile dönüyor. Bu Toroslarımız ve kentimiz için mutluluk verici.
Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları (TORTEK) Merkezi’nde açtığımız kurslara katılan özellikle kadınlar hem meslek öğreniyor hem de el emeği ile ürettikleri ürünleri satarak aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. TORTEK ile vatandaşlarımıza başarılı bir meslek yolu hazırladığımız gibi ekonomiye de vasıflı eleman yetiştirmek için önemli bir misyonu üstleniyoruz Öğrenmenin yaşı yok. Meslek edinmek isteyen bütün vatandaşlarımıza kapımız açık.
Geçen Ramazan Ayında Toroslar’da Ramazan Programı yaparak Tv ve sosyal medya üzerinden binlerce vatandaşımıza ulaştık. Program kapsamında Geleneksel Türk Tiyatrosunun vazgeçilmezleri olan Ortaoyunu - Karagöz – Meddah oyunlarına yer vererek özellikle çocuklarımızın bu kültürü bilerek büyümelerini istedik.
Aynı zamanda şu an pandemi sebebiyle ara vermek durumunda kaldığımız Toroslar Belediyesi Şehit Tiyatrosu ile birçok yeteneğin oyunculuk hayallerine kavuşmasını sağlıyoruz. Tiyatro kursumuzda yetişmiş birçok oyuncumuz ulusal kanallarda yayınlanan projelerde rol aldı. Kendileriyle gurur duyuyoruz.
Bunun yanında 3 Ocak Mersin’in Kurtuluşu, İstiklal Marşımızın Kabulünün yıl dönümü gibi milletimiz için önemli olan günlerde şiir yarışmaları düzenleyerek çocuklarımızın tarih bilinci ile büyümelerini amaçlıyoruz.
Çocuklarımız için özel olarak hazırladığımız 3 Ocak Mersin'in kurtuluşu kitabı, Nutuk, Eğitici Boyama Kitapları gibi çalışmaları da kendilerine ulaştırıyoruz.
3- Size göre yerel siyasette kadın ve gençlerin yeri nerededir? Ekipte kadın ve genç durumu nedir?
Kadınların sadece siyasette değil hayatın her alanında daha etkin olmalarını önemsiyoruz. Kadınların güçlü bir kimliğe sahip olması gerektiği bilinciyle çalışarak sosyal ve ekonomik anlamda güçlenmelerini ve karar alma süreçlerine katılımlarının desteklenmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ve bu konuda yaptığımız en önemli çalışma da Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) tarafından hazırlanan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalamak oldu. Kadına yönelik şiddete “dur” demek adına önemli bir adım attık.
Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesindeki “Ey Türk gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.” ifadesi gençliğe olan güveninin en önemli göstergesi. Biz de bu anlayışla gençlerimizin önünü açacak, girişimci ve atılgan olmalarını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Gençlerimizin vatan ve millet sevgisiyle yetişmeleri bizim için çok önemli.
Bu anlamda düşüncelerini ifade edebilen, okuyan ve okuduğunu anlayan, bilinçli bir neslin siyasette yer almasının ciddi bir önem taşıdığını düşünüyorum. Biz geleceğimizin teminatı gençlerimize her zaman güveniyoruz.
Belediyemiz genel olarak genç ve dinamik bir ekipten oluşuyor. Kadınların iş gücünde aktif rol almalarını önemsiyoruz. Ve belediyemiz bu konuda da iyi durumda.
4- Belediyeniz zorlu süreçte halka ne tür yardımlarda bulundu?
Sosyal yaşamın tüm alanlarında salgın sürecini en iyi şekilde yöneten ve aldığı önlemleri sıkı bir şekilde uygulamaya devam bir belediye olmanın gururunu yaşıyoruz. Çalışmalarımızda her zaman önceliğimiz toplum sağlığını korumak. Salgının dünya genelinde etkili olmaya başlamasıyla birlikte gerekli planlamalarımızı yapıp Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü andan itibaren toplu kullanım alanlarında ilaçlama ve dezenfekte çalışmalarına başladık. İşletmelerde hijyen, sosyal mesafe ve maske denetimleri de yaparak halk sağlığını tehdit edebilecek unsurların oluşmasına da fırsat vermiyoruz.
Toplum sağlığını korumak amacıyla vatandaşların elle direkt temas ettiği banka ATM'leri ile ilçedeki bin 500 asansöre el dezenfektan üniteleri yerleştirildik.
Sosyal mesafeyi korumak ve salgının bulaşma riskini ortadan kaldırmak amacıyla toplantılarımızı videokonferans yoluyla gerçekleştirdik.
Toroslar Kadın ve Çocuk Danışma Merkezinde çalışan alanında uzman psikologlarımız, özellikle ikametinden ayrılma kısıtlaması olan 60 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşlarımızla iletişime geçerek, telefonla ve internet üzerinden online psikolojik destek verdiler.
Pandemi sürecinden en fazla etkilenen kesimlerden biri esnafımız oldu. Mülkiyeti Toroslar Belediyemize ait olan işyerlerini kiralayan ve pandemi nedeniyle faaliyetlerine ara veren esnafımızın kiralarına destek oluyoruz.
Faaliyetlerine ara veren esnafımızın 6 ay kira almayıp, kira sözleşmelerini de 6 ay daha uzattık. Ayrıca faaliyetlerine devam eden esnafımızın 6 aylık kira bedelinde de yüzde 50 indirim yaptık. Bu zorlu süreci birlik ve beraberlik içerisinde, dayanışma ile atlatacağız.
Türkiye’de bir ilk olan ‘Büyüklere Vefa, Haydi Onları Ara’ Sosyal Sorumluluk Projesi başlattık. Proje kapsamında ‘Büyüklere vefa’ hattı kurarak kendilerine ulaşan vatandaşları, evden çıkamayan 60 yaş ve üstü vatandaşlarla görüştürerek, bir iletişim köprüsü olduk.
Bu süreçte ilçemizdeki ihtiyaç sahiplerini de gözeterek gıda paketi desteği verdik.
İlçemizde evi yanan, mağdur durumda olan vatandaşlarımıza yardım eli uzatıyoruz.
5- Belediye başkanı olarak karar alırken kimlere danışırsınız?
Teknik ekibimiz ve proje ekibimiz ile bir araya gelerek değerlendirme yapıyoruz. İlgili birim müdürlerimiz ile de görüşerek kendi alanlarındaki konularla ilgili istişare yapmaktayız.
6- Diğer belediyelerle ortak çalışmalarınız var mı?
Çukurova Belediyeler Birliği ile bölgemizin gelişmesi ve kalkınması adına çalışmalar yapmaktayız.
Başkanı olduğum Mersin ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği’nde (METAB) üye belediye başkanlarımız ile kentimiz için ortak çalışmalar yürütmekteyiz.
Belediyemizin Kırgızistan'ın Özgen ve Azerbaycan'ın Yevlak kentiyle kardeşlik sözleşmesi de var.
7- Ulaşım altyapı peyzaj ve su konularında şehriniz/ilçenizde neler yaptınız?
İlçemizin dört bir yanında ulaşımı kolaylaştırmak adına durmadan çalışıyoruz. Kilit parke üretim atölyemizde imal ettiğimiz parke, sıcak asfalt, bordür ve kaldırım çalışmalarımızın yanında yeni yollar açarak kentimizi daha konforlu hale getiriyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz ile ilçemizdeki yeşil alanları koruyor, bakım ve güzelleştirme çalışmaları yapıyoruz. Aynı zamanda peyzaj çalışmalarımız kapsamında yüksek kesimli mahallelerimizde taş duvar örme çalışmaları yürütüyoruz.
Güneykent Mahallemizde bulunan toplu konut binalarında sürdürdüğümüz 'Bulvar, Cadde ve Sokaklarda Cephe Düzenlemesi’ projemizle sanatı sokağa taşıdık. Akbelen Bulvarının ardından devam ettirdiğimiz bu çalışmamızla Mersinimizin güzelliğine daha da güzellik kattık. Yaklaşık 30 yıllık konutların duvarlarını dünyaca ünlü ressamların eserlerinin reprodüksiyonlarıyla süslüyoruz.
8 – Ülkemiz deprem bölgesi olarak nitelendiriliyor. Deprem ile ilgili yapılan çalışmalar nelerdir?
(Deprem bölgesi olan iller/ilçeler için geçerli)
Deprem öldürmez, bina öldürür gerçeğini şiar edinerek çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. İlçemizde plansız ve kaçak yapılaşmaya izin vermiyoruz.
Vatandaşlarımızın bir afet durumunda toplanabileceği 49 farklı noktada toplam 764 bin metrekarelik toplanma alanı oluşturduk. Acil Toplanma Alanı tabelalarını yerleştirerek, vatandaşlarımıza da duyurduk.
Yakın zamanda belediye binamız önünde AFAD Deprem Simülasyon Tırında, uygulamalı eğitimlerle hemşehrilerimizi ve personelimizi afet önlemleri ve deprem sırasında yapılacaklar konusunda bilgilendirdik.
2021 yılının Afet Eğitim Yılı olması ve 28 Şubat Sivil Savunma Günü dolayısıyla AFAD işbirliğiyle personelimize Sivil Savunma ve Afet Farkındalık Eğitimi verdik.
İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki deprem sonrası yaraların sarılması için seferber olarak afet bölgesine teknik ekibimizi göndererek, hasar tespit çalışmalarına destek verdik.
9- Belediye başkanlığının iyi ve kötü tarafları nelerdir?
Bu kente, bu şehre hizmet etme arzusuyla, vatandaşlarımızdan aldığım güvenle başkan oldum. Belediye başkanı olmak elbette çok büyük bir sorumluluk. 300 bin kişiye hizmet etmek durumundayız. Çok yoğun çalışıyoruz. Tabi kendimize, ailemize çok daha az zaman ayırıyoruz. Uyku zamanı hariç, vaktimin tümü kent ve ilçemizle ilgili çalışmakla geçiyor. Üzerimize düşen sorumlulukla görevimizi layıkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Benim için en büyük mutluluk gönüllere dokunmak, çocuklarımızın yüzlerindeki tebessüm, hemşehrilerimize faydalı olmak. Evet, görevimiz başkanlık fakat en önemlisi yeri geldiğinde bir ağabey, arkadaş, kardeş olabilmek. Ben Toroslarımızı geleceğe taşırken her zaman en iyisini, en güzelini, en modernini hedefliyorum. Bu hedefe ulaşmak için karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelmeyi bilmek de önem taşıyor.
10- Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? Teşekkürler
İlçemizi refah düzeyi yüksek ‘kendisine yeten’ bir kent haline getirerek vatandaşlarımızın çağdaş belediyecilik hizmetlerinden en yüksek seviyede faydalanması için çalışıyoruz. Hedefimiz; ekonomi, sanayi, turizm ve tarımla ilgili potansiyeli çok yüksek olan Toroslarımızı geleceğe hazırlayacak her fırsatı değerlendirerek üretim ve istihdam sahaları kurmak.
Sağlıktan ulaşıma, istihdamdan eğitime, kültür ve sanattan sportif faaliyetlere kadar hayata geçirdiğimiz ve hedeflediğimiz vizyon projelerimizle ilçemize artı değer katmaya devam edeceğiz.
ATSIZ AFŞIN YILMAZ
TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI