Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Mevlana Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde okuryazarlık ve dikiş kursu eğitimi alan kadınlar sertifikalarını aldı. Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in de katılımıyla düzenlenen programda, dikiş kursunu tamamlayan kadınlara MEB onaylı ‘Triko Konfeksiyoncu’, okuryazarlık eğitimini tamamlayan kadınlara ise MEB onaylı ‘Okuryazarlık Belgesi’ni Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer verdi.
19 KADIN OKURYAZARLIK, 10 KADIN TRİKO KONFEKSİYONCU BELGESİ ALDI
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde, kadınların kendi ayakları üzerinde durup hayatlarını idame ettirebilmeleri için farklı alanlarda çeşitli kurslar açıyor. Bu kapsamda açılan dikiş kursu ve okuryazarlık kursuna katılan kadınlar, Halk Eğitim Merkezi’nden görevlendirilen öğretmenlerden eğitim aldı.
Okuma Yazma kursuna katılan 19 kadın ‘Okuryazarlık’, dikiş kursuna katılan 10 kadın ise ‘Triko Konfeksiyoncu’ belgesini almanın mutluluğunu yaşadı. Dikiş kursuna katılan kadınların diktikleri kıyafetler atölyede sergilendi.
KADINLARA İŞ KAPISI ARALANDI
Dikiş kursunda kadınlar sanayi tipi dikiş makinesi ve sanayi tipi overlok makinesi ile eğitim aldı. Kadınlar, aldıkları sertifikalar sayesinde terzilik ile ilgili birçok iş kolunda ve atölyelerde çalışabilecek. Evlerinde kendilerinin ve aile üyelerinin kıyafetlerini de diktiklerini söyleyen kadınlar, sadece kumaş parasına birçok kıyafet diktiklerini belirtirken, kimi kadınlar da parça başı ücretlendirme ile kazanç elde ettiklerini ifade ettiler. Büyükşehir Belediyesi bu kurslarla kadınların hayatlarına dokunup, onların sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda güçlenmelerini hedefliyor.
MERAL SEÇER: “SİZLER İSTEYİP KENDİNİZ BAŞARMIŞSINIZ”
Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı ve Kadın ve Aile Hizmetleri Gönüllüler Şube Müdürlüğü’nün ilk gönüllüsü Meral Seçer, okuma yazma ve dikiş kursiyerleri ile bir araya gelerek, keyifli bir sohbet yaptı. Okuma yazma öğrenen kadınları tebrik eden Seçer, bunun çocuklar için de çok önemli olduğunu ifade ederek, “Anne güçlü olursa, çocuklar daha da güçlü olur” dedi.
Seçer, dikiş kurslarında kadınların fikir alışverişinde bulunarak ürünleri çeşitlendirdiğini belirterek,“Bir arada olmak hoş bir ortam yaratıyor. Böylece ev ortamından da biraz ayrılmış oluyorsunuz. Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığımıza, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hanım’a, Havva Hanım, Melike Hanım ve personellerine yürekten teşekkür ediyorum. Böyle bir atölyenin olması hem bu tür faaliyetlerin gerçekleşmesini kolaylaştırıyor, hem de kendinizi daha güvende hissederek geliyorsunuz. Sonuçta belediyenin yeri diye çocuklarınızı rahat bırakıyorsunuz” diye konuştu.
“OKUMA YAZMA BİLMEYİNCE KÖR GİBİ GEZİYORSUNUZ”
Okuma yazma kursiyeri Nurhayat Ekinci, hedeflerine adım adım yaklaştığını ifade ederek, “Okuma yazma bilmeden tabii ki çok zor, bir yere gidemiyorsunuz, bir şey yazamıyorsunuz, bir şey okuyamıyorsunuz. Gözü kör insan gibi geziyoruz ortalıkta. Öğrenince haliyle tabii ki çok farklı oluyor. Kitap okuyabiliyoruz, mesaj yazabiliyoruz, herkesin ismini okuyabiliyoruz, gittiğimiz hiçbir yerde kaybolmuyoruz. Yani çok şey kattı bu kurs bize. Benim en büyük hedefim yazar olmaktı. Bu hedefimin peşinde gideceğim bundan sonra” diye konuştu.
“ÜCRETLİ ÇANTA DİKTİM, SATTIM”
Dikiş kursiyeri Şehriban Durmaz, sürekli evde olduğunu, kursa başladıktan sonra kendini psikolojik olarak çok iyi hissettiğini vurgulayarak, “Benim evde 2 çocuğum var. Biri 4 yaşında, biri 8,5 yaşında, bir de yatalak kaynanam var. Sürekli evdeyim ve psikolojim mahvolmuştu artık. Eşim ‘kurs açılıyor, istersen sen de katıl’ dedi. Dikişi bilmiyorduk, iğneyi bilmiyorduk. Şimdi ücret karşılığı çanta dikiyorum. Şu an her şey çok pahalı olduğu için, öncelikle çocuklarıma ve eşime kıyafet dikiyorum. Masraftan kurtuluyoruz” ifadelerine yer verdi.