3 Mayıs 2024 Cuma




23:41   ÇAĞLAYAN’A COŞKULU KARŞILAMA   14:03   MERSİN’İN ŞEKERLERİNE, ŞEKERLER BÜYÜKŞEHİR’DEN   13:50   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI   13:49   MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ’NDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLARA 23 NİSAN HEDİYESİ   13:39   BÜYÜKŞEHİR’İN ‘DEPREM DAYANIŞMA PAZARI’ DEPREMZEDE ÜRETİCİLERİ AĞIRLIYOR   13:33   BÜYÜKŞEHİR’İN ÇOCUK GELİŞİM MERKEZLERİNDE ‘23 NİSAN’ COŞKUSU   14:03   HALIL DEMIRKOL: YENI DÜZENLEMELER ILE OSB’LER HıZ KAZANACAK   14:41   TARSUS, SÜPER LIG’E ‘MERHABA’ DEDI   12:34   ÇUKUROVA NORMAL SEZONU LIDER TAMAMLADı   11:37   TARSUS, AFYON’DA DAĞıLDı: 5-1   14:13   SALDıRı ÖNCEDEN KURGULANMıŞ!   17:05   TOROSLAR’DA RAMAZAN AKŞAMLARI BİR BAŞKA GÜZEL   21:58   TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞKAN BOZDOĞAN PROJENİN TEMELİNİ ATIYOR   21:56   ÇBK MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR   21:51   DEPREMZEDE ÇOCUKLAR KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİRDİ   21:42   YENİŞEHİR BELEDİYESİ EBEVEYNLERİ EĞİTEREK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE REHBERLİK EDİYOR   21:41   VATANDAŞ VE ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN HALK RESTORAN YENİLENİYOR   21:30   “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”   17:18   4 BİN 800 ÖĞRENCİNİN YKS SINAV ÜCRETİ BÜYÜKŞEHİR’DEN   17:16   YENİŞEHİR BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ EKİPLERİ ŞİMDİ DE ADIYAMAN’DA  
 
 
 
 
“KÜRESEL REKABETTE AVANTAJ İÇİN GÜÇLÜ LOJİSTİK GEREKİYOR”


Türkiye’nin lojistik performansındaki gerileme lojistik - üretim maliyetlerinin artmasına, dış kaynaklı yatırımların azalmasına ve Türk ürünlerinin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün zayıflamasına neden oluyor.

 

Tarih : 30 Haziran 2022 Perşembe 11:05

UND Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Muazzez Araç, yükselen maliyetler nedeniyle giderek kızışan küresel rekabette, Türkiye’nin uluslararası tedarik zincirlerinde daha fazla pay alabilmesi için dış ticaret lojistiğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 11’inci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda lojistik sektörü ile ilgili belirtilen eylemlerin hayata geçirilme sürecinin hızlandırılmasının büyük önem ve aciliyet arz ettiğini ifade eden Araç, Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen Küresel Lojistik Performansı Endeksi’nde Türkiye’nin 2018 yılı değerlendirmelerinde 2016 yılına göre 13 sıra düşüş ile 47’nci sıraya gerilediğini vurgulayarak, söz konusu gerilemede özellikle Avrupa Birliği’nde Türk lojistik firmalarına uygulanan anti damping politikalarının ve Türkiye’nin lojistik altyapısında büyüyen sorunların etkisinin büyük olduğunu kaydetti.

REKABET GÜCÜMÜZÜ ZAYIFLATIYOR

Türkiye’nin lojistik performansındaki gerilemenin lojistik - üretim maliyetlerinin artmasına, dış kaynaklı yatırımların azalmasına ve Türk ürünlerinin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün zayıflamasına neden olduğunu aktaran Araç, “Lojistik sektörünün, son yıllarda ülkemizin ihracata dayalı ekonomik büyüme politika ve stratejilerinin temel unsurları arasında yer aldığı, sektörümüz adına memnuniyetle izleniyor. Bu nedenle giderek kızışan küresel rekabet ışığında, ülkemizin uluslararası tedarik zincirlerinde daha fazla paya sahip olmasına yönelik en etkili araçlardan biri olarak dış ticaret lojistiğimizin güçlendirilmeli. Daha fazla dış kaynaklı yatırım çekilmesi amacıyla, temsil ettiğimiz sektör adına 11. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda ulaştırma ve lojistik başlığı altında yer alan politika ve tedbirlerin zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerekmekte” dedi.

“KARAYOLU TAŞIMA KANUNU VE YÖNETMELİĞİ İHTİYACI KARŞILAMIYOR”

Cumhurbaşkanlığı’nın 2019-2023 programı ve 11’inci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın performans göstergesi kriterleri arasına giren Küresel Lojistik Performans Endeksi’nde Türkiye’nin 2020 yılında 30’uncu sıraya ve 2023 yılında ise 25’inci sıraya yükselmeyi hedeflediğini anımsatan Araç, “Sektörün ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelen Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nin de biran önce güncellenmesi gerekiyor. Kanunda, ticareti kısıtlayıcı, yabancı taşımacıların tabi olmadığı, Türk taşımacılarının maliyetini artıran idari para cezaları ve uyarı cezaları ve haksız rekabeti tetikleyen düzenlemelerin yeniden ele alınması gerekmektedir. Ayrıca mevcut kanunların ülkemizin taraf olduğu uluslararası konvansiyonlara ve Türk Ticaret Kanunu’na uygun hale getirilmesi amacıyla etki analizi çalışmasının hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor” diye konuştu.

KUTU: AB ÜLKELERİNİN AYRIMCI KISITLAMALARI İLE MÜCADELE EDİLMELİ

UND Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Muazzez Araç, Türk lojistik sektörünün sürdürülebilir şekilde büyümesi için Türkiye ile AB arasındaki taşımacılık ilişkilerinin yeni bir hukuki zemine oturtulması gerektiğini ifade etti. “Türk lojistik sektörüne ait yük taşıtlarının Avrupa’ya yönelik taşımalarına uzun yıllardır bazı AB ülkeleri tarafından transit olarak gerçekleştirilen taşımalara kısıtlamalar uygulanıyor” diyen Araç, şöyle konuştu: “Söz konusu ülkeler tarafından Türk plakalı taşıtlara ayrımcı kotalar, transit ücretleri ve karayolu dışındaki modların kullanımının dayatılması gibi tarife dışı kısıtlamalar dayatılıyor. Transit kısıtlamalar, aynı zamanda AB ülkelerinde üretilen ticari malların Türkiye’ye veya Türkiye üzerinden diğer pazarlara ulaştırılmasının da maliyetini artırıyor. Bu ayrımcı uygulamalar ile mücadele için AB ülkelerinin transit kota ve ücretlerini korumacı politikalarının aracı olarak kullanımı önlenmelidir. Nitekim, 2000’li yılların başlarında AB’nin Türkiye’nin ticaretindeki payı yüzde 60 iken, Gümrük Birliği’ne rağmen” bugün bu pay yüzde 45’e kadar indi. ICF International-TRT-DIW ECON tarafından gerçekleştirilen TürkiyeAB arasında bir anlaşmanın etki analizi araştırmasına göre de transit taşımaların serbestleştirilmesi durumunda ülkemizin AB’ye ihracatı her yıl en az 1,6 milyar Euro artış kaydedebileceği açıklandı. Ancak 2015 yılında, Türkiye ile AB’nin Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ilgili varmış olduğu mutabakat bugün itibarıyla, AB Komisyonu’nun bahse konu müzakereler için henüz AB Konseyi’nden talep ettiği yetkiyi alamadığı için kesintiye uğramıştır.”



Paylaş :
 
Etiketler :  muazzezaraç

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersintekhaber.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA