28 Mart 2024 Perşembe




23:41   ÇAĞLAYAN’A COŞKULU KARŞILAMA   14:03   MERSİN’İN ŞEKERLERİNE, ŞEKERLER BÜYÜKŞEHİR’DEN   13:50   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYİĞİT, RAMAZAN BAYRAMI’NI KUTLADI   13:49   MERSİNDEN KADIN KOOPERATİFİ’NDEN DEPREMZEDE ÇOCUKLARA 23 NİSAN HEDİYESİ   13:39   BÜYÜKŞEHİR’İN ‘DEPREM DAYANIŞMA PAZARI’ DEPREMZEDE ÜRETİCİLERİ AĞIRLIYOR   13:33   BÜYÜKŞEHİR’İN ÇOCUK GELİŞİM MERKEZLERİNDE ‘23 NİSAN’ COŞKUSU   14:03   HALIL DEMIRKOL: YENI DÜZENLEMELER ILE OSB’LER HıZ KAZANACAK   14:41   TARSUS, SÜPER LIG’E ‘MERHABA’ DEDI   12:34   ÇUKUROVA NORMAL SEZONU LIDER TAMAMLADı   11:37   TARSUS, AFYON’DA DAĞıLDı: 5-1   14:13   SALDıRı ÖNCEDEN KURGULANMıŞ!   17:05   TOROSLAR’DA RAMAZAN AKŞAMLARI BİR BAŞKA GÜZEL   21:58   TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN BAŞKAN BOZDOĞAN PROJENİN TEMELİNİ ATIYOR   21:56   ÇBK MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYESİ AVRUPA’DA ÇEYREK FİNAL MAÇINA ÇIKIYOR   21:51   DEPREMZEDE ÇOCUKLAR KEYİFLİ DAKİKALAR GEÇİRDİ   21:42   YENİŞEHİR BELEDİYESİ EBEVEYNLERİ EĞİTEREK ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE REHBERLİK EDİYOR   21:41   VATANDAŞ VE ÖĞRENCİLERE HİZMET VEREN HALK RESTORAN YENİLENİYOR   21:30   “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ”   17:18   4 BİN 800 ÖĞRENCİNİN YKS SINAV ÜCRETİ BÜYÜKŞEHİR’DEN   17:16   YENİŞEHİR BELEDİYESİ TEMİZLİK İŞLERİ EKİPLERİ ŞİMDİ DE ADIYAMAN’DA  
 
 
 
 
BAŞKAN SEÇER: “MERSİN ‘ÖZEL DESTEK’ KAPSAMINA ALINMALI”


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, iş dünyası STK’ları ile deprem sonrası yaşananlar ve deprem sonrası Mersin’e gerçekleşen yoğun göçün tesirleri, kente yansımaları, komplikasyonları ve bundan sonraki süreç için öngörüler hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldi.

 

Tarih : 17 Şubat 2023 Cuma 23:46

Toplantıda; Mersin’in ‘Afet bölgesi’ ilan edilmesinden ziyade, aldığı göçten dolayı ‘Özel destek’ kapsamına alınması konusunda destek olunması çağrısı kararı alındı.

Mersin'in depremin ardından yoğun bir göçle karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Seçer, yaşanana göç karşısında Mersin’in özel destek kapsamına alınarak güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Seçer, Büyükşehir olarak depremzede vatandaşlara her türlü imkanı ve hizmeti sağladıklarını ancak yardımcı olmak isteyen insanlar için de bir platform hazırladıklarına işaret ederek, birizberaberiz.org adresini hayata geçirdiklerini duyurdu.

Kentte su tüketimindeki artıştan yola çıkarak yapılan ölçümlerde yaklaşık 327 bin kişinin Mersin’e geldiğini hesapladıklarını söyleyen Başkan Seçer “Ben 350 bin civarında hatta daha fazla yerli vatandaşımızın bu bölgeye geçici olarak, önemli bir kısmının da kalıcı olarak geldiğini sizlere söyleyebilirim. Bunlar subjektif tahminler değil, verdiğimiz rakamlar” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, deprem sonrasında kentte gelişen komplikasyonları değerlendirmek ve bundan sonraki sürece dair atılması gereken adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere iş dünyası ve STK temsilcileri ile bir araya geldi.

Gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Başkan Seçer, katılımcılara, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin deprem sonrasında bölgede ve kentte gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“YETKİLİLERİN MERSİN GERÇEĞİNDEN YA HABERLERİ YOK YA GÖRMEMEZLİKTEN GELİYORLAR”

Mersin’in nüfusunun deprem sonrasında yaklaşık olarak 350 bin kişi arttığına dikkat çeken Başkan Seçer, bu rakama kentteki su tüketimi oranlarında yaptıkları ölçümler ile ulaştıklarını söyledi. Şehirdeki su kullanımıyla ilgili tablo hakkında detaylı bilgiler veren Başkan Seçer “Tespitler reel rakamlar üzerinden. Dolayısıyla bizim projeksiyonlarımızda bunlar önemli gösterge. Bunu niye detaylı anlatıyorum? Üzülerek şunu ifade edeyim; devletin birçok kurumunun şu anki Mersin gerçeğinden ya haberi yok ya görmemezlikten geliyor. Bunu çok net söylüyorum. Gidin başka bir kurumun yöneticisine söyleyin; ‘Mersin’de nüfus artışı ne?’ ‘Kardeşim, çok abartıyorlar’ derler. 50 bin der, 100 bin der, tablo budur. Bundan daha net bir gösterge olamaz. Valilik biliyorsunuz kaydı da kaldırdı ama kayıt aldığı dönemlerde dahi ben biliyorum 150 binin üzerinde kayıt alındı. Yani böyle bir tablo var. Şu anda kayıt alınmıyor. Bizim şu anda objektif ölçüm yapabileceğimiz tek enstrüman; su tüketimi. Onun için bunun dikkate alınmasını istiyorum” dedi.

“O BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIMIZIN TALEP ETMELERİ DURUMUNDA MERSİNİMİZİN KAPISI AÇIK”

Son birkaç gündür özellikle sığınmacı girişlerinin çok alt düzeye düştüğünü aktaran Başkan Seçer, kendisine konuya dair gelen bir bilgi olmadığını belirterek “Ancak bizim kendi vatandaşımızla ilgili sınırlamayı bir tarafa bırakın ben şunu açık yüreklilikle ifade edeyim; bu kentin nüfusunun artması hiçbirimizi korkutmasın.  Bir felaket yaşamış nüfus var. Zaten kent gelişen bir kent. Biz öncelikle onları bağrımıza basalım. Onların gidecek başka yeri var ama Mersin kadar onlara avantaj sağlayacak yer sayısı Türkiye’de çok az. Akrabası var, mesafe yakın, iklim koşulları uygun. Mersin’in potansiyeli iyi kullanılabilirse, altyapısı hazırlanırsa uygun. O insanların buraya gelmesinden, burayı düşünmesinden doğal bir şey olamaz. Bizim de onları kardeşçe kucaklamamızdan, bağrımıza basmamızdan, hukuki, idare olarak görevimizi bırakın, daha insani bir durum düşünemiyorum. O nedenle o bölgedeki vatandaşlarımızın talep etmeleri durumunda her zaman Mersinimizin kapısının açık olduğunu buradan duyurmamız lazım” diye konuştu. Seçer, deprem sonrasında Mersin’e gelen yaklaşık 350 bin kişiden ortalama 150-200 bin kişinin kentte kalacağını söyledi.

“MERSİN YATIRIMDA ÖNCELİKLİ İL KAPSAMINA ALINMALI”

Mersin’deki nüfus artışına dikkat çeken Başkan Seçer, “Şimdi 200 bin kalıcı nüfus geldi buraya. Zaten 400 bin sığınmacı vardı. 50 bin daha geldiğini çok rahat söyleyebilirim. Bu daha fazla da olabilir. 200 bin yeni nüfus geldi. Bunlar en asgari rakamlar. Bu kentin nüfusu 2,5 milyon, 2,7 milyon arasına kadar ulaşabilir. Bizim yıllardır beklediğimiz yatırımlar, havaalanını ayrı tutuyorum. Nüfus ayrı da kalsa artsa da zaten bitmek üzere olan bir yatırım ama toplu taşıma artık çok daha önemli hale geliyor” dedi. Kentin büyümesiyle birlikte yatırımların daha da önem kazandığına dikkat çeken Başkan Seçer, Mersin’in yatırımda öncelikli il kapsamına alınması gerektiğini belirterek, “Bizim istediğimiz belli. Altyapı yapacağız, yol yapacağız. Ben yapacağım, karayolları yapacak, öteki yapacak, DSİ yapacak. Kim yapacaksa yapacak. Özel bir statüyle burada yatırımda öncelikli il kapsamına alınacak. Bu kadar basit. Bana vereceği borcu İller Bankası artık verecek. Bana atılacak Metro imzası bir an önce atılacak. Bu kadar basit” dedi.

“KENTİN İŞBİRLİĞİNE İHTİYACI VAR”

Kurumların belediyelerle işbirliği içinde olması gerektiğini söyleyen Başkan Seçer, “Kentin işbirliğine ihtiyacı var. Başta kamu kurumları. Hepimiz bu ülkeyi sorumluluğumuz çerçevesinde değerine değer katmaya, yönetmeye çalışıyoruz. Yerel yönetimler kamu kurumları içerisinde en organize kurumlardır” diye konuştu.

WWW.BİRİZBERABERİZ.ORG YAYINDA”

Gerçekleştirilen toplantının amacının Büyükşehir ile STK ve iş dünyasının işbirliğinin güçlenerek, eş güdümle devam etmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Başkan Seçer, “Hem deprem bölgesine katkımızı devam ettirelim hem bu nüfus yükünü nasıl çok derin bir krize dönüşmeden taşıyabileceğimizi burada konuşalım istedim. Yardımlaşma ve dayanışmayı arttıracak bir çalışma yaptık. Bir site kurduk. Bugün itibariyle devreye aldık. www.birizberaberiz.org isimli siteye girdiğimiz zaman yardım yapmak isteyenler, hangi kalemde yardım yapmak istiyorlarsa, gıda, malzeme yardımı, nakdi bağış ya da bebek bezi, ayakkabı, iç çamaşırı, gıda kolisi, eşofman vs. bunların tamamından vatandaşlarımızın katkı alması için alım yapabilirler” dedi. Başkan Seçer, yardım talebinde bulunmak isteyen vatandaşlar için de Alo 185 ve Teksin’in her zaman vatandaşların hizmetinde olduğunu belirtti.

İş dünyası STK’larının metruk binalara da deprem ölçüsü yapılması gerektiğini belirtmesi üzerine Başkan Seçer,  Büyükşehir olarak bu konuda hassasiyetini dile getirerek sorunlu binaların tespitlerini yaptıklarını aktardı. Deprem riski taşıyan Kırmızı Lacivert iş hanını boşalttıklarına dikkat çeken Başkan Seçer,  vatandaşların da bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.

 

 

 



Paylaş :
 
Etiketler :  seçer, mersin, deprem, yatırım, destek

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır.



 
 

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersintekhaber.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA